کشف مهارت مهندسی سیویل

کلیدی برای آشنایی با مهندسی سیویل در پروژههای صنعتی و نفتی
با توجه به تنوع زیرشاخههای مهندسی عمران، یک سؤال مفهومی مهم این است چرا همه فارغالتحصیلان این رشته کهن بر تکرار کارهای روتین و یکنواخت مهندسی ساختمانسازی اصرار دارند. این سؤال عجیبی است که در همه گردهماییهای حرفهای بهعنوان اولین سؤال میپرسم که چرا مهندسی سیویل رو انتخاب نکرده اید؟
بر اساس جواب همکاران در این مدت طولانی، اولین جواب معمولاً این هست که شاید اطلاعرسانی کاملی در این زمینه نشده است. ارائه اطلاعات بیشتر در این زمینه و حرفه، دلیل و انگیزه نوشتن این مقاله است. امید که برای دوستان مفید و روشنگر باشد.
مهندسی سیویل بخشی از مهندسی عمران است. طراح سیویل کلیه زیرساختها و اجزای عمرانی لازم در یک پروژه سایت نفتی یا صنعتی را طراحی می کند. این طراحی در تعامل با تیم مهندسی و تیم پروژه بوده و باید مطابق استانداردهای صنعتی و نفتی: ملی یا بین المللی باشد.
> مهندسی عمران (Civil Engineering) با حروف اختصاری CE: منظور مهندسی عمران با تمام زیرشاخههای متنوع این رشته هست. البته در IPS (استاندارد ملی نفت ایران) CE شامل بخشهای مختلف: سیویل، سازه، معماری و لولهکشی داخل ساختمان هست.
> مهندسی سیویل با حروف اختصاری CV: با کنار نهادن بخش سازه STructure، مابقی بحثهای مهندسی عمران، در حوزه کاری مهندس Civil سیویل قرار میگیرد.
شرح وظایف مهندسی
بهطور خلاصه در طراحی یک مجتمع، کارخانه،پالایشگاه،نیروگاه، شهرک و هر واحد بزرگ دیگر، زیرساخت (InfraStructure) های زیر جزو شرح وظایف مهندسی سیویل هستند:
* هماهنگ و تعامل با تمام بخشهای درگیر در یک پروژه EPC * کارهای نقشهبرداری و مدلسازی زمین * جادههای ارتباطی و روکشهای آسفالتی * خیابانهای داخل سایتها * سایت و تراسبندی (محوطهسازی) *دفع آبهای آلوده صنعتی * دفع فاضلاب بهداشتی * دفع رواناب * سیستمهای زیرزمینی * خطوط لوله * سازههای سیویلی * کنترل کیفیت اجرایی عناصر سیویلی
???? حال با دقت بهعکس زیر توجه کنید. سیستمهای سیویلی را در آن بررسی کنید.

مهندسی سیویل در کدام فضاهای کاری موفق تر هستند؟
طبق نظرسنجی انجامشده در جلسات مختلف، مشخصشده است که مهندسین عمران در رشتههای زیر مشغول به کار هستند:
* بخش ساختمانهای مسکونی و تجاری در محدوده داخل شهر محبوبترین شغل است. این بخش زیر نظر سازمان نظاممهندسی ساختمان هست. * کار در بخشهای مرتبط با سیستم حملونقل: ترافیک، راه، باند و راهآهن و جدیداً بخش مترو انتخاب بعدی مهندسین عمران است. * بخش آب و فاضلاب و شبکههای خطوط مرتبط با آن، بک فضای شناختهشده برای مهندسین آب هست. * بخش صنعتی: فعالیت های عمرانی مرتبط با صنایع، شهرکهای صنعتی، کارخانهها و محوطههای بزرگ که همگی یک بازار بزرگ و مهم است. * بخش نفت: نفت، گاز، پتروشیمی فضای بسیار غنی،پیشرفته و حساسی است که اکثراً مورد غفلت مهندسین عمران است.
یک خبر خوش برای مهندسین عمران این است که حوزه نفت و صنعت نهتنها برای بسیاری از همکاران ما شناختهشده نیست، بلکه فعالان این حوزه را عموماً مهندسین سازه تشکیل میدهند. به عبارت سادهتر،اینجا؛ «مهندسی سیویل» یک سرزمین بکر و نو است که میتواند نتایج درخشانی برای شما داشته باشد.
بلافاصله این سؤال مطرح میشود که چرا مهندسین عمران علاقه زیادی به کار سیویل: یک دنیای پیشرفته، متنوع و بسیار سودآور ندارند؟
چگونه مهندسی سیویل در بخشهای نفت و صنعت موفق تر میشوند؟
به عنوان یک قاعده کلی کار نشدنی در این جهان نداریم. هر هدفی با اراده،تلاش و برنامه منسجم قابل دست یابی است. یا راهی خواهم یافت یا راهی خواهم ساخت. تجربه نشان داده است که برای یک متخصص سیویل مشکلات زیر در بدو شروع به کار پیش می آیند:
* آموختن یک سری مفاهیم جدید بینرشتهای: برق، ابزار دقیق، شیمی، صنایع، مدیریت، مکانیک، لولهکشی،… * خواندن کتب استاندارد به زبان اصلی * آشنایی با روشهای ISO و IMS و تولید مدارک طبق مراجع استاندارد * کیفیت بالاتر مدارک در سطح بینالمللی * کار کردن با شرکتها و سازندگان بینالمللی * کنترل پروژه جدی: لزوم کار براساس برنامه زمانبندی و فرمتهای استاندارد * آشنایی با مفاهیم EPC مهندسی، خرید و ساخت * تعامل موثر و سازنده با کلیه بخشهای موازی و گردش درست اطلاعات برای هماهنگی کامل
این مشکلات، ثابت می کنند که مهندس سیویل شدن یعنی کسب مهارت و توان تعامل، اندیشیدن همه جانبه،حفظ یکپارچگی (Integrity)،به روز بودن و مطالعه مستمر. این تغییر در نگرش گاهی دشوار است و باعث میشود که شما در این رشته کاری تعداد کمتری رقیب داشته باشید و براحتی بتوانید کار مورد نظر خود را بیابید.
تعهد به رشد کاری و آموختن مستمر، یک تغییر شگرف درونی است که نتایج آن فراتر از تصورمان است.
موفق و پیروز باشید.
دیدگاهتان را بنویسید