سبد خرید

دومین دوره جامع طراحی سیویل مجتمع‌های صنعتی و نفتی

دوره‌ی جامع طراحی سیویل مجتمع‌های صنعتی و نفتی

Slide1 سومین همایش پتروسیویل - بهار 1400 - مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا-min
سومین همایش پتروسیویل بهار 1400 مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا
Slide2 سومین همایش پتروسیویل - بهار 1400 - مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا-min
سومین همایش پتروسیویل بهار 1400 مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا
Slide3 دومین همایش پتروسیویل - زمستان 1398 - مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا-min
دومین همایش پتروسیویل زمستان 1398 مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا
Slide4 دومین دوره پتروسیویل - مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا-min
دومین دوره پتروسیویل مرکز همایشهای بین الملی دانشگاه الزهرا
Slide5 اولین دوره پتروسیویل- دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس-min
اولین دوره پتروسیویل دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس
Slide6 اولین همایش پتروسیویل - تابستان 1396 - دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس-min
اولین همایش پتروسیویل تابستان 1396 دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس

اگر مهندس عمران هستید و علاقه دارید که یاد بگیرید چه جوری در فضای صنعتی و نفتی مشغول به کار بشوید؛ دوره سیویل برای شما طراحی شده است.

اگر بخواهیم کلمه سیویل را یه کم بیشتر توضیح بدهیم باید به این نکته توجه کنیم که سیویل در لغت انگلیسی به مهندسی عمران در حالت کلی گفته می شود. ولی در ایران برای بخشی از مهندسی عمران که در حوزه صنعت و نفت شاغل به کار هستند و هدف از آن برقراری یک هارمونی و هماهنگی بین محیط زیست، بین زمین طبیعی، بین شرایط جغرافیایی و پلنتی هستش که بعدها ساخته خواهد شد، مهندسی سیویل می گوییم.

در مقابل این لغت، مهندسی سازه قرار می گیرد. مهندسی سازه هدفش طراحی اسکلت های فولادی، بتنی، شالوده ها و فونداسیون تجهیزات است که بعدا کارخانه یا کل پلنت می خواهد روی آن قرار بگیرد. بنابراین مهندسی عمران به لحاظ صنعتی و نفتی به این دو شاخه ی اساسی تقسیم می شود.

در این دوره تمرکز ما صرفا روی قسمت سیویل است.

اگر بخواهیم مهندسی سیویل را صرفا برای نفت تخصیص بدهیم می توانیم از اصطلاح پتروسیویل که عنوان سایت ما هست، استفاده کنیم.

در این دوره ما نه تنها راجع به نفت، بلکه راجع به صنعت هم صحبت خواهیم کرد. برای صنعت تمام مشخصات و اصول و استانداردهایی که برای نفت گفته می شود هم قابل استفاده است؛ با این تفاوت که در صنعت نفت ما معمولا با شرکت های خارجی و با شرکای خارج از ایران هم در ارتباط هستیم و این قسمت، نیازمند مقداری دانش زبان انگلیسی و توجه به استاندارد ISO و توجه به سیستم های IMS و یک سطح بالایی از استاندارد تولید مدارک است.

وقتی شما این استاندارد را یاد بگیرید، انجام کارهای صنعتی به مراتب برایتان راحتتر خواهد شد.

شما مطمئنا همکاران خوبی را از اطراف خودتان می شناسید که با دانشی شاید کمتر از دانش شما، در یک شرکت بین المللی مشغول به کار هستند. شاید شما فکر می کنید که « من از این خیلی متبحرتر هستم » ولی الان جایگاه اجتماعی، جایگاه شغلی ایشان، دعوت ایشان از طرف شرکت های بین المللی، موقعیت کارش، سفرهای خارج از ایرانش و تمام اتفاقات خوبی که برایش می افتد؛ برای شما سوال برانگیز شده است که آیا یک مهندس عمران می تواند در صنعت یا در نفت یا در پروژه های مگاپروژه و پروژه های شریانی هم مشغول به کار بشود یا نه؟

در این چند روز با دوستان که مصاحبه می کردیم همه شان وقتی می گفتیم یک مهندس عمران قرار است در صنعت کار کند، احساس می کردند « صنعت؟! عمران؟! »، خیلی فاصله بین این دو کار می دیدند. در حالیکه به سادگی اگر به این نکته توجه کنیم که وظیفه ی ما به عنوان مهندس سیویل تبدیل خاک طبیعی به یک پلتفرم، به یک سطح آماده است که بتواند یک کارخانه رویش سوار بشود متوجه می شویم که زیرساخت و بستر تمام کارخانه ها را ما آماده می کنیم، به عنوان مهندس سیویل.

و بعد که یک ذره عمیق تر نگاه بکنیم همین پلت فرم نیاز به یک اده دارد که به شبکه سراسری راه ها وصل بشود. نیاز به یک کانال خیلی مفصل دارد که خطوط لوله به آن وصل بشود. بایستی این محوطه در برابر بارش و سیل محافظت بشود. خطوط شریانی داخل پلنت بایستی به درستی کار بشود و نهایتا آب مورد نیاز و فاضلاب دفع شده ی آن مدیریت بشود. همه ی این کارها وظیفه ی شما به عنوان مهندس سیویل است.

ما در این دوره، این ۶ فعالیت اصلی را به طور کامل تشریح خواهیم کرد و در ابتدای دوره اصول و تولید مدارک در لول (سطح) مهندسی و در سطح استاندارد جهانی را برایتان خواهیم گفت.

بنابراین ما اگر بخواهیم دوره را خلاصه کنیم می توانیم آن را در ۴ فصل اساسی برایتان مطرح کنیم.

مشخصات دوره

مدرس: مهندس آغشلوئی

روز برگزاری همایش: پنجشنبه ۶ دیماه

زمان برگزاری همایش: ساعت ۹ صبح تا ۱۳ ظهر

طول دوره: ۱۲۰ ساعت

شروع کلاس: ۱۲ دیماه

اتمام دوره: ۱۸ اسفندماه ۱۳۹۸

روزهای برگزاری دوره: پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها

مکان برگزاری همایش و دوره : دانشگاه الزهرا – مرکز همایش های بین المللی

مزیت‌های «دوره ی جامع طراحی سیویل مجتمع‌های صنعتی و نفتی»

الان بهتر است به این سوال بپردازیم که مزیت «دوره ی جامع طراحی سیویل مجتمع های صنعتی و نفتی» نسبت به سایر دوره ها چیست؟

یه خبر خوش!

و یک خبر خوش! خبر خوب اینکه ما در حال تدوین کتاب جامع این کار هستیم، کتابی برای مهندسین سیویل، و این کتاب انشاالله به زودی چاپ خواهد شد، و شما شرکت کننده محترم این دوره، برای هرکدام از شما یک جلد کتاب به صورت رایگان هدیه داده خواهد شد. این هدیه ای است که ماحصل تجربه ی ۲۰ساله ی مدرس این دوره بوده و دوست دارم که آن را با شما حضار محترم شریک باشم.

اگر تصمیم گرفتید در این دوره شرکت کنید لطفا با استفاده از لینکی که در زیر قرار گرفته است، وارد صفحه ثبت نام شوید و ثبت نام کنید. یا اگر نیاز دارید به اطلاعات بیشتر، با استفاده از لینک کناری آن در همایش سیویل آتی شرکت کنید و به صورت حضوری سوالتان را بپرسید.
من منتظر دیدن تک تک شما مهندسین مشتاقی هستم که می خواهید برای رشد خودتان تلاش کنید و به عنوان یک مهندس که در حوزه صنعت و نفت فعال خواهد شد در این دوره شرکت کنید.به امید موفقیت تک تک شما عزیزان موفق و پیروز باشید.

پشتیبان دوره

5/5

من از شرکت کنندگان دوره اول دوره طراحی سیویل واحدهای صنعتی و نفتی هستم.
در پایان دوره اول، در فرم نظرسنجی پیشنهاد کردم « کاش مثل پروژه واقعی روی مدرک ما هم نظر داده میشد» تا اینکه چند وقت پیش استاد تماس گرفتند و پرسیدند که دوست دارم تا این کار رو به طور واقعی انجام بدم؟
و در نهایت امروز من، به عنوان پشتیبان در کنار شما هستم تا قدم به قدم اولین پروژه نفتی را با شما مثل پروژه واقعی کار کنیم و تحویل دهیم.
پایدار باشید

۱- سیستم مهندسی

فصل اول فصلی است به اسم « مدیریت مهندسی یا سیستم مهندسی ».

این سیستم مهندسی شاید پیچیده ترین و سخت ترین  قسمت است. تجربه به من نشان داده است که وقتی از مهندسین عمران میخواهیم که راجع به سیستم فکر کنند این قسمت را و این فصل را بیشتر از همه دچار مشکل می شوند با آن.

خب واقعیت این است که اگه سیستماتیک کار نکنیم نمی توانیم یک پروژه ی EPC را جمع کنیم.

خب پروژه ی EPC چیست؟

پروژه ای که مهندسی، خرید و ساخت همزمان با آن دارد انجام می شود. تصور کنید که به طور موازی چندین شرکت طراحی مهندسی، چندین شرکت خرید و تدارکات و بازرگانی و چندین تیم و ساب کانتراکتور اجرایی دارند با شما کار می کنند. شما می خواهید مجموعه همه ی این ها را مدیریت کنید. برای مجموعه همه ی این ها نیاز به کنترل پروژه دارید، پس شما باید اصول کنترل پروژه را یک مقداری بدانید. نیاز هست که سیستم pmbok را بلد باشید، یعنی بر اصول سازماندهی این تعداد از نفرات و شرکت ها مسلط باشید. در کنار آن لازم است که مدارکی که تولید می کنید قابل فهم تمام آدم ها، تمام شرکت ها و تمام پرسنلی باشد که در جای جای دنیا روی این پروژه ی بزرگ دارند کار می کنند. برای این کار، سیستم ISO وجود دارد و شما بایستی مطابق آن مدارکتان را تولید کنید که بتوانید بدون مشکل مطالب و طراحی خودتان را به بقیه منتقل کنید. با همین سیستم می توانید از بقیه اطلاعات بگیرید.

وقتی که توانستید به سیستم  ISOمسلط بشوید و وقتی که توانستید مدارک را با سطح جهانی تولید کنید به یک سری قالب ها می رسید، به یک سری لیست مدارک می رسید که به آن می گوییم MDR و یک روش انتقال دیتا که به آن می گوییم DCC.

شما همه ی این مطالب را به عنوان فصل اول یاد می گیرید.

با آموختن این دانش یک اتحادی بین شما (به عنوان سیویل) و تمام دیسیپلین ها تولید می شود.

در یک پروژه  EPC به طور متعارف، حداقل ۱۲ دیسیپلین با شما کار می کنند. از دیسیپلین فرآیند، ابزاردقیق، برق، کنترل پروژه، پایپینگ، پایپ لاین، مکانیک و سیویل به همراه سازه، معماری، تاسیسات و تیم مدیریت پروژه.

همه ی این ۱۲ نفر در کنار هم تلاش می کنند تا یک طراحی به درستی به سر جای خودش برسد.

بنابراین در فصل اول پس از آشنایی با این قضیه، شما بخشی از یک سیستم مهندسی می شوید و این سخت ترین قدم در این کار است.

نیازمند یک سری اطلاعات خواهید بود که تمام این اصطلاحات انگلیسی به دقت توضیح داده خواهد شد و شما گام به گام با این فضا آشنا می شوید.

خب حالا بهتره برسیم به فصل دوم.

۲- خاک و زمین

در فصل دوم طراحی، مبحث مربوط به خاک را داریم. ما میخواهیم راجع به خاک صحبت کنیم. شما به عنوان مهندس عمران حتما تجربه ی خیلی خوبی راجع به راهسازی دارید، راجع به نقشه برداری دارید و خطوط لوله. ما می خواهیم اینجا بگوییم که چه جوری نقشه برداری در خدمت اهداف پلنت های نفتی و صنعتی قرار می گیرد، برای این کار چه جوری کار برداشت را انجام میدهیم، با نرم افزار Civil3D این ها را تبدیلش میکنیم به نقشه توپوگرافی و می شوند خوراک اصلی طراحی ما. در قدم بعدی راجع به طراحی خطوط زیرزمینی میخواهیم صحبت کنیم. بعد از اینکه عملیات تسطیح مقدماتی تمام شد به جهت سرویس دادن به خطوط کابل ها و خطوط لوله هایی که بایستی مدفون باشند بایستی یک سری کانال ها و ترنچ ها در داخل این زمین کنده بشوند؛ بعد از اینکه این کندن و حفاری انجام شد عملیات قرار دادن کابل ها و قرار دادن لوله ها انجام می شود. بعد از آن این قسمت پر می شود و یا دوباره تسطیح می شود.

مراحل انجام دادن شبکه های زیرزمینی تابع این است که هیچکدان از این خطوط همدیگر را قطع نکنند. مدیریت نقاطی که تلاقی وجود دارد یا مغایرت وجود دارد یکی از حساسترین کارهایی است که به عهده مهندسین سیویل گذاشته شده است. خطوطی که در روی زمین هستند یا کابل هایی که در روی زمین حرکت میکنند، اصطلاحا این کابل ها در داخل cable tray حرکت میکنند، یا خطوطی که روی ساپورت ها حرکت میکنند، توسط بخش دیگری، بخش لوله کشی یا پایپینگ، مدیریت می شوند. بعد از اینکه این قسمت را به طور دقیق بررسی کردیم به یک نقشه تلفیقی خواهیم رسید تحت عنوان «نقشه ی تلفیقی خطوط شبکه های زیرزمینی»، که دارای تعداد زیادی مقاطع و جزئیات می باشد.
در بخش بعدی نیاز است که محوطه های مختلف را به تناسب کابری شان به دقت طراحی کنیم. بعضی از محوطه ها می توانند شنی باشند، بعضی از محوطه ها بایستی دارای کفسازی بتنی باشند، تشخیص اینکه‌کدام قسمت شنی باشد و کدام قسمت بتنی باشد، به عهده بخش فرآیند با همکاری بخش پایپینگ است.
ما به عنوان مهندسین سیویل بایستی طراحی را بر اساس شیب بندی و بر اساس رقوم و ترازها انجام بدهیم؛ به معنای ساده تر ما زبان مشترکمان نقشه برداری است. در نقشه برداری نیاز است که ما x , y, z را در تک تک نقاط تعریف کنیم. برای این کار، شما نقشه هایی را تولید خواهید کرد که تمام نقاط سطح زمین، شیب شان و ترازشان مشخص شده باشد.
برای طراحی کفسازی بتنی به طور مفصل صحبت خواهیم کرد. کفسازی های بتنی معمولا در نقاطی استفاده می شوند که امکان ریزش روغن یا تاسیسات کارخانه ای وجود داشته باشد. برای جمع آوری آب های سطحی این قسمت ها نیاز است که از یکسری منهول ها استفاده بشود و با استفاده از یکسری از لوله های مدفون در خاک، آب رواناب روی این قسمت که به عنوان «آب روغنی» مطرح می شود و به آن می گوییم Accidentally oily contaminated «A.O.C»، به صورت مستقل جمع آوری بشود. این قسمت نباید با رواناب ساده ای که روی جاده ها و محوطه های شنی جمع می شود و به آن «runoff» می گوییم، با همدیگر مخلوط بشوند. قسمتی که روغنی است به طور مستقل جمع می شود و بعدا در یک فرآیند دیگر، تصفیه و نهایتا بعد از رسیدن به حد استانداردهای قابل قبول، میتواند تخلیه بشود.

۳- راهسازی

در فصل سوم می خواهیم راجع به راهسازی باهم صحبت کنیم. برای اینکه یک‌مقدار اطلاعات بیشتری در این زمینه را دوباره مرور کنیم اولین چیزی که نیاز داریم نقشه توپوگرافی مسیر است. نقشه توپوگرافی مسیر را از نرم افزار Civil3D استخراج میکنیم، نقشه مربوط به خطوط جاده های سراسری را روی آن قرار می دهیم، محل پلنت هم معلوم است. این دو نقطه، بایستی با استفاده از یکسری نقاط اجباری به همدیگر وصل بشوند، به طوری که حداقل عملیات خاکی و حداقل (ابنیه فنی) کالورت ها و پل ها نیاز بشود. بعد از اینکه این طراحی اولیه پلان انجام شد، یک خروجی از آن گرفته می شود و به آن می‌گوییم پروفیل طولی، یک برش طولی در مسیر. روی پلان تمام قوس ها طبق استاندارد طراحی شده اند و حالا در روی پروفیل طولی، تمام خم ها بایستی طبق استاندارد طراحی بشوند.
هماهنگی بین پلن و پروفیل کار اصلی طراح راه هست. همه ی این فرآیندها به طور اتوماتیک در نرم افزار Civil3D انجام می شوند.

در مرحله بعدی، بر اساس ترافیک گذرا از روی جاده، روسازی مسیر طراحی می شود. به تناسب آن، لایه های مختلف طراحی می شوند و نهایتا بعد از قرار گرفتن در نرم افزار Civil3D به یکسری مقاطع عرضی، به عنوان یک کالکشن مقاطع عرضی می رسیم. همه ی این فرآیندها اتوماتیک قابل انجام دادن هستند. خروجی کلی یک جدول احجام عملیات خاکی است که به آن لیست کوپاژ گفته می شود و نشان می دهد در نهایت شما چقدر عملیات خاکبرداری داشتید و چقدر عملیات خاکریزی.
به طور مشابه، می توانیم از همین روش برای طراحی خیابان های داخل سایت هم استفاده کنیم. یعنی با همان اصول مربوط به روسازی، راهسازی و‌خاک؛ خیابان ها را هم طراحی می کنیم. حالا، یک مقدار تفاوت هایی بین این دوتا وجود خواهد داشت. به عنوان مثال در بحث طراحی شعاع ها و بحث ترافیک و استفاده از شیب ها در طول مسیر، تفاوت های جزئی وجود دارند. با این تفاوت که خیابانهای داخل سایت، عموما یک پیاده رو مشخص دارند و تعداد تاسیساتی که از زیر این خیابانها رد میشود، باعث میشود که شما تعداد زیادی پل و کالورت نیاز داشته باشید.
به طور مشابه، سومین طراحی که مربوط به خطوط لوله هم هست، میتوند با همین اصول راهسازی، روسازی و خاک انجام بشود. با استفاده از مکانیک خاک، مسیر را دوباره بررسی میکنیم، ولی این بار می خواهیم به جای ترافیک و به جای خطوط حرکت، یک سری خطوط لوله را انتقال بدهیم. در هرکدام از اینها، یک کانال یا ترنچ طراحی میشود، در هر ترنچ یک لوله قرار میگیرد، فاصله لوله های از همدیگر تابع اصولی هست که استاندارد وزارت نفت تعیین میکند. بعد از اینکه مسیر طراحی شد، به یک حریم خط لوله میرسیم که به اصطلاح بهش میگوییم Right of way. و نهایتا با همان اصول راهسازی، پلن مسیر، پروفیل مسیر، و مقاطع آن استخراج میشوند. دوباره یک سری تفاوتهایی هم میشود، بین خطوط لوله و جاده ها تعریف کرد. تفاوتهای اساسی می توانند این باشد که قوس ها می تواند تیزتر باشد، خم ها می توانند تیزتر باشند و نهایتا روسازی به جای اینکه آسفالت یا بتن باشند عموما یک شن ریزی ساده است که بتواند ترافیک کمرشکن ها و سایر تجهیزاتی را که برای نصب خطوط لوله هستند را فراهم کند‌.

۴- مدیریت آب

در فصل آخر یا فصل چهارم به مدیریت آب می رسیم.
آب در سیستم های صنعتی و نفتی بسیار بسیار مهم است. چه به لحاظ بارش و چه به لحاظ تامین آن برای مصرف.
در فصل چهارم در ابتدا یاد می گیریم چه جوری با رواناب برخورد کنیم، میزان آن را طبق اصول هیدرولوژی به دست بیاوریم و یکسری کانال طبق اصول هیدرولیک طراحی کنیم و رواناب موجود در سیستم را، رواناب تمیز را که اصطلاحا «clean water» به آن گفته می شود، بتوانیم‌ منتقل کنیم به مجاری طبیعی. و همچنین در مواقعی که سیلاب داریم بتوانیم سیلاب را مدیریت کنیم و یکسری کانال های مدیریت سیلاب در اطراف سایت تولید کنیم تا از ورود سیلاب به داخل سایت جلوگیری بشود.
از کارهای دیگری که بایستی در بخش آب بایستی انجام شود، تامین آب است. ما نیاز است که با استفاده از یکسری خطوط آب شرب سیستم، آب مورد نیاز برای آبیاری را هم تامین بکنیم. طراحی این سیستم ها در بعضی از سایت ها به عهده بخش تاسیسات است و در بعضی از سایت ها، همکاران سیویل به عنوان خطوط تحت فشار طراحی می کنند.
در قدم بعدی نیاز است که رواناب صنعتی را مدیریت کنیم. برای مدیریت رواناب صنعتی همچنان که گفته شد نیاز داریم به یک سیستم منهول و لوله.

در قسمت آخر نیاز است که آب مورد نیاز شرب و آب مورد نیاز برای بخش فضای سبز را تامین کنیم. این سیستم معمولا تحت فشار است. در نقطه مقابل نیاز است که فاضلاب بهداشتی از ساختمان هایی که مسکونی هستند، جمع آوری بشود. این قدم آخر در بعضی شرکت ها توسط مهندس تاسیسات انجام می شود و در برخی از پروژه ها توسط مهندس سیویل. و لکن ما در دوره خودمان طراحی سیستم عای تحت فشار را برای انتقال آب هم خواهیم گفت.

۵- مهارت سیویل

وقتی راجع به مهندسی عمران حرف می‌زنیم همه فقط به ساختمان‌سازی فکر می‌کنند، درحالی‌که بزرگ‌ترین پروژه‌های عمرانی مربوط به بخش صنعتی و نفتی است.

مهندسین عمرانی که در بخش صنعتی و نفتی کار می‌کنند یا مهندسین سازه هستند که به طراحی ساختمان‌های فولادی بتنی و فونداسیون‌ها مشغول هستند یا مهندسین سیویلی هستند که در رابطه با آن‌ها در ویدیوهای آتی به‌طور مفصل صحبت خواهیم کرد.

در حالت عادی یادگرفتن مهارت سیویل نیازمند ۲ تا ۳ سال آموزش در نزدیکی از اساتید این کار است ولی شما می‌توانید با یک دوره فشرده‌ی ۲ ماهه این مهارت رو بیاموزید.

۶- پروژه EPC چیست؟

برای ساخت مجتمع‌های صنعتی و نفتی از یک نوع قرارداد خاص استفاده می‌شود. می‌دانستید چه نوع قراردادی؟

معمولاً از قرارداد EPC استفاده می‌شود که به معنی طراحی، خرید و ساخت هم‌زمان است؛ یعنی یکی شرکت عهده‌دار تمام مسئولیت‌های صفر تا صد می‌شود.

وقتی شما به‌عنوان مهندس سیویل در یک همچنین پروژه‌ای مشغول به کار می‌شوید می‌بایست خیلی حساسیت بر کیفیت کار و دقت کار داشته باشید.

شما می‌بایست تا آخر پروژه را در نظر بگیرید.

بنابراین مهندس سیویلی که در پروژه‌های EPC کار می‌کنند آدم‌های کارکشته، دقیق و منظمی هستند.

شما بایست به استانداردهای هانی تسلط داشته باشید و کارتان را بر طبق استاندارد ISO تولید کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید ویدیوهای ما را پیگیری کنید.

۷- فرصت های کاری

می‌دانستید طراحی سیویل مجتمع‌های صنعتی و مجتمع‌های نفتی جزء شغل‌های پردرآمد و بسیار پرطرفدار است؟

علتش این است که شما موضوع کارتان طراحی مجتمع‌های نفتی، پتروشیمی، پالایشگاهی، نیروگاهی، خطوط لوله، خطوط شریان‌های حیاتی و مجتمع‌های بزرگ مسکونی و شهرک‌هاست.

برای این فضا لازم است که شما در شرکت‌های بزرگ باکیفیت جهانی کارکنید. وقتی در این فضا قرار می‌گیرید مهارت‌های خاصی را یاد می‌گیرید و در کنار آن به درآمد مناسب‌تری می‌رسید.

برای اینکه اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید می‌توانید به سایت www.petrocivil.org مراجعه کنید.

۸- بخش طراحی سیویل

فرض کنید که می‌خواهیم یک مجتمع صنعتی یا یک مجتمع نفتی طراحی کنیم.

مجتمعی که خارج از شهر است.

برای این کار لازم است ۶ بخش مهم را انجام بدهیم:

  1. ابتدا بایستی یک جاده دسترسی برای آن طراحی کنیم.
  2. بعد کریدوری برای خطوط لوله. کابل‌ها طراحی شود.
  3. در قدم بعدی عملیات خاکی شامل: تسطیح مقدماتی، فنس کشی و نهایتاً تسطیح نهایی را لازم دارد.
  4. در قدم چهارم لازم است که بتوانیم باران و رواناب آن، به همراه سیل را مدیریت کنیم.
  5. در قدم پنجم تمام خطوط زیرزمینی و کابل‌ها ولوله‌ها را بایستی ازلحاظ مغایرت مدیریت کنیم.
  6. درنهایت و در قدم ششم لازمه که خطوط سیویلی را که شامل خطوط آب و فاضلاب است طراحی کنیم.

برای یادگرفتن اطلاعات بیشتر در این زمینه ویدیوهای بعدی را پیگیری کنید.

۹- ارتباط نقشه برداری و سیویل

اگر بخواهیم برای سیویل یک‌زبان انتخاب کنیم بایستی از نقشه‌برداری استفاده کنیم.

نقشه‌برداری زبان ارتباط مهندس سیویل با جهان بیرون است.

موقعی که می‌خواهیم اطلاعات ورودی را بگیریم از نقشه‌بردار می‌خواهیم که با دوربین توتال استیشن کل منطقه را برداشت کند بعداً آن را تبدیل به نقشه توپوگرافی می‌کنیم و می‌شود مبنای کارمان.

حال که کار طراحی تمام شد مجدداً وقتی می‌خواهیم آن‌ها دوباره در سایت پیاده کنیم نیاز داریم که تمام مختصات، شیب‌ها و ترازها را به‌دقت به مهندس نقشه‌بردار بگوییم تا دقیقاً طبق نقشه‌ی طراحی‌شده‌ی ما آن را پیاده کند.

خوشبختانه نرم‌افزار CIVIL3D در این زمینه ما را کمک می‌کند تا تمام این فعالیت‌ها را به‌صورت اتوماتیک انجام دهیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت www.petrocivil.org مراجعه کنید

۱۰- طراحی جاده

می‌خواهیم بخش اول کارمان را شروع کنیم. می‌خواهیم یک جاده دسترسی طراحی کنیم.

برای این کار لازم است که اول برداشت زمین را انجام بدهیم، نقشه توپوگرافی به دست بیاید بعدازآن روی یک پلان قرار می‌گیرد و قوس‌هایش طراحی می‌شود.

از روی این نقشه به نقشه پروفیل طولی می‌رسیم و بایستی خم‌ها را طراحی کنیم.

حال نیازمند طراحی روسازی هستیم. لایه‌های روسازی طراحی می‌شوند، طبق ترافیک و بعد با استفاده از پروفیل طولی و مقاطع عرضی به لیست احجام کار و لیست کوپاژ می‌رسیم.

تمام این مراحل به‌صورت خودکار و به‌صورت بسیار دقیق توسط نرم‌افزار CIVIL3D طراحی و اجرا می‌شود.

در دوره طراحی سیویل مجتمع‌های صنعتی و مجتمع‌های نفتی نرم‌افزار CIVIL3D را به‌صورت کاربردی و برای انجام پروژه‌های واقعی یاد خواهیم رفت.

۱۱- خطوط لوله

دومین کاری که به‌عنوان یک مهندس سیویل می‌بایست انجام بدهید بایستی یک کریدور طراحی کنید.

این کریدور باید بتواند خطوط لوله‌ای که محصول ورودی را وارد می‌کند، خطوط لوله‌هایی که محصول نهایی را خارج می‌کند، کابل‌های برق، کابل‌های مخابرات و فیبر نوری را به مجتمع‌های صنعتی یا مجتمع‌های نفتی برساند.

اصول طراحی آن شبیه به اصول طراحی جاده است با این تفاوت که عرض بیشتری دارد و به آن حریم خطوط لوله و یا RIGHT OF WAY می‌گوییم.

معمولاً شیب‌های درشت‌تری دارد و جنس روسازی آن معمولاً شنی می‌باشد.

این قسمت یکی از مهم‌ترین کارهای ما است. در داخل این حریم بعداً ترنچ‌ها یا کانال‌هایی کنده می‌شود و خطوط لوله و کابل‌ها در داخل آن دفن می‌شود.

یکی از جذاب‌ترین شغل‌ها برای مهندس سیویل طراحی خطوط لوله است.

۱۲- عملیات خاکی

سومین کاری که یک مهندس سیویل بایست انجام دهد مدیریت عملیات خاکی است.

این قسمت یکی از پرهزینه‌ترین بخش‌های پروژه است.

ابتدا لازم است که یک عملیات تسطیح مقدماتی یا ROUGH GRADING روی منطقه انجام بشود. برای این کار شیب‌ها و تمام ترازها را به‌صورت یکنواخت انجام می‌دهیم تا تیم اجرایی بتوانند کار را شروع کنند.

دور این محوطه یک فنس کشی انجام می‌شود و در داخل آن خیابان‌ها طراحی می‌شوند.

بعدازاینکه عملیات اجرایی تمام شد نیاز است که تسطیح نهایی هم انجام شود به این معنی که پوشش سطوح ممکن است آسفالتی، شنی یا بتنی طراحی شود.

در کنار این‌ها تمام ترانشه‌های خاکی و پایداری آن‌ها بایستی با دقت لحاظ شود.

۱۳- رواناب و سیلاب

بایستی سایت را در برابر بارش هم طراحی کنیم.

قسمت‌هایی که شنی هستند یا آسفالتی هستند روانابشان به یک سری از کانال‌ها و جوب‌هایی در کنارشان هدایت می شوند.

اما قسمتهایی که بتنی هستند و مواد نفتی یا صنعتی بر روی آن قرار دارند بایستی توسط منهول ها و لوله ها روانابشان به خارج از سایت منتقل شود.

در کنار این می‌بایست سایت در برابر سیلاب هم محافظت شود. با استفاده از سیستم‌های GIS بایستی حوزه بالادست تحلیل شود و مقدار سیلاب برآورد شود تا با استفاده از یک سری کانال‌ها در کنار سایت، سیلاب مدیریت و کنترل شود.

طراحی سایت در برابر بارشش یکی از سرفصل‌های مهم دوره طراحی سیویل است.

۱۴- شبکه زیرزمینی

پنجمین کاری که یک مهندس سیویل می‌بایست بر روی آن مسلط باشد طراحی شبکه‌های زیرزمینی است.

کلیه کابل‌ها و خطوط لوله یا به‌صورت روزمینی حرکت می‌کنند یا در درون زمین دفن می‌شوند.

شبکه‌هایی که دفن می‌شوند بایستی مهندس سیویل بیاید و برای آن‌ها تمهیدات لازم را بیندیشد؛ چطور از جاده‌ها رد شوند، چطور با همدیگر تلاقی کنند و کجا نیاز است که ترازهایشان عوض شود.

یک سری باکس‌های بتنی بایست طراحی کند که کابل‌ها وارد زمین بشود یا از زمین خار شود، در مورد عملیات کابل‌کشی.

یا یک سری باکس‌های بتنی نیاز هست که شیرآلات در درون آن‌ها قرار بگیرد، یا یک سری منهول‌ها برای بازدید.

کل این نقشه در یک نقشه تلفیقی به اسم نقشه‌ی شبکه‌های زیرزمینی تولید می‌شود.

این نقشه یکی از مهم‌ترین وظایف مهندس سیویل است.

۱۵- آب و فاضلاب

ششمین و آخرین کاری که یک مهندس سیویل می‌بایست انجام دهد طراحی خطوط سیویلی است.

در این مورد بایستی بعضی از خطوط به‌صورت ثقلی و تحت جاذبه طراحی شوند مثل فاضلاب بهداشتی، فاضلاب صنعتی و رواناب صنعتی.

بعضی از آن‌ها هم می‌توانند تحت‌فشار باشند مثل آب آشامیدنی و آبی که برای آبیاری فضای سبز موردنیاز است.

برای طراحی این شبکه‌ها لازم است که یکسری از منهول‌ها و یک سری از سایزینگ لوله‌ها تحت شرایط هیدرولیکی انجام شود.

در قسمت‌هایی که مسکونی هستند قطعاً علاوه بر این عناصر نیاز به سپتیک تانک هم خواهیم داشت.

بخشی از وظایف مهندس سیویل طراحی شبکه‌های سیویلی است.

برای اطلاعات بیشتر به سایت www.petrocivil.org مراجعه فرمایید.

مهندسین سیویل موفق

مهندس سیویل موفق چه ویژگی‌هایی دارد؟

تجربه ۲۰ ساله نشان می‌دهد که مهندس سیویل موفق است که:

۱- فضاهای EPC را کامل بشناسد.

۲- مدارکش را بتواند با استانداردهای ISO تولید کند.

۳- به‌اندازه کافی زبان انگلیسی بلد باشد.

۴- نقشه‌برداری را مسلط باشد.

۵- بتواند مدارک شش‌گانه سیویل را به‌صورت کامل و درست تولید کند.

یادگیری این مهارت‌های به‌طورمعمول در مهندسین مشاور ۲ تا ۳ سال وقت می‌گیرد.

اگر شما می‌خواهید در یک دوره دوماهه فشرده این مهارت را بیاموزید می‌توانید در دوره طراحی سیویل مجتمع‌های نفتی و صنعتی شرکت کنید و از تجربه ۲۰ ساله بهره‌برداری کنید.

مهندس ابوالفضل زرینچه

بنده ابوالفضل زرینچه هستم مهندس ارشد رشته ژئوتکنیک که حدود ۱۵ سال سابقه ی کار دارم و ۱۰ سال در حوزه صنعت نفت و گاز در بخش طراحی سازه کار کردم و چون بخش صنعت نفت و گاز بخش مولتی دیسیپلین است احساس نیاز کردم که از سیویل هم اطلاعات کسب کنم و بخاطر همین در دوره های بسیار ارزشمند آقای مهندس آغشلویی شرکت کنم و این دوره برای بنده بسیار مفید و ارزشمند بود و بسیاری از طراحی ها و بحث های قراردادی آموختم که از اونها: جدول کشی، جمع آوری آبهای سطحی، کانال کشی، خیابان کشی، تراز بندی لِوِل ها؛ که این ها در پروژه ی در حال حاضر که رئیس کارگاهی هستم در کشور ترکیه استفاده کردم و برای بنده بسیار مفید بود و توصیه برای دوستان اینکه حداقل در این کلاس ها شرکت کنند که مطمئنا مفید و مثمرثمر خواهد بود برایشان.

مهندس

من خودم که در این دوره شرکت کردم هدف اصلیم کسب درآمد نبود، یکسری پیشنهادات کاری به من داده می شد، با توجه به اینکه در شرکتی که در آن کار میکردم در آن زمینه فعالیتی انجام نمی دادند یا پروژه ای نداشتند که به عنوان مثال در رابطه با خطوط لوله باشد، مجبور می شدم که جواب رد بدهم به آن پروژه ها و به نوعی یک درآمدی را از دست می دادم. منتها با شرکت در این دوره به این نتیجه رسیدم که خیلی گسترده تر از این است مباحث سیویل و‌ مواردی که یاد گرفتم باعث شد با اعتماد به نفس بیشتری در جلسات کاری ام شرکت کنم و پیشنهادات متنوع کاری را دریافت کنم و نسبت به پروژه هایی که شرکت دارد من اطلاعات بیشتری را داشتم و بهتر می توانستم به شرکتی که دارم در آن کار میکنم کمک کنم.

مهندس شادی داپویه

به نام خدا
داپویه هستم، از اولین دانشجویان دوره‌ی سیویلِ نفت.
من سال‌های سال بود که در زمینه‌ی راهسازی کار میکردم و البته همیشه یک‌ گپی را احساس میکردم بین آن چیزی که در واقع دانشگاهی بود و آنچه که در کار لازم بود و خب خیلی سعی می‌کردم که این در واقع خلا را به نوعی پر کنم. منتها تقریبا در حدود دو سال پیش بود که از طریق جستجوی اینترنتی توانستم با این دوره آشنا بشوم و با توجه به اینکه اولین دوره‌ی سیویلِ نفت بود که می توانم بگویم به صورت واقعا عملی اجرا می شد.
می‌توانم بگویم بعد از گذراندن این دوره، قابلیت‌های خیلی خوبی پیدا کردم، دیدی که نسبت به پروژه‌ها داشتم به طور کل عوض شد. چرا که در این دوره، می‌توانیم بگوییم: فعالیت‌هایی که در دوره انجام می شد، پروژه محور بود.
خیلی به صورت ملموس و از نزدیک با انجام یک پروژه، شروع یک پروژه، اتمامش در واقع آشنا شدم. از همه مهم‌تر این بود که در این دوره، شما این امکان را داشتید که در هر بخشی که مربوط به سیویل می شود؛ یک پروژه‌ی کوچکی را به صورت واقعی، با اطلاعات و داده های واقعی انجام بدهید و نکته مثبتی که دارد؛ اینکه هر پروژه‌ای را که دانشجوها انجام می دادند، این امکان بود که توسط استاد اشکالات‌شان گرفته شود و گیرهایی که در کار پیدا می‌کردند؛ مطرح می شد. از جهت بدست آوردن تجربه و در واقع، آشنا شدن با مشکلاتی که ممکن است در حین انجام پروژه با آنها مواجه شویم و چطوری آنها را رفع کنیم، از یک همفکری و همینطور نهایتا آن هم رفع مشکل توسط استاد بهره مند می شویم.

مهندس اصغر عابدینی

به نام خدا
عابدینی هستم از دانشجویان دوره‌ی اول
من پیشتر در زمینه‌ی نظارت کارگاهی فعالیت می‌کردم، بعد از اتمام پروژه به دفتر تهران انتقال پیدا کردم.
در انجام کارهای دفتری احساس کردم که نیاز به گذراندن یک چنین دوره‌ای هست. با معرفی یکی از دوستان با این دوره آشنا شدم، در این دوره ثبت نام کردم و دوره را گذراندم و با گذراندن این دوره، مهارت لازم را برای انجام طراحی‌های سیویل در دفتر مرکزی را پیدا کردم.
این دوره، به صورت پروژه محور پیش میرود. برای هر مبحث درسی یک پروژه ارائه می شود که نفر، بعد از انجام پروژه، در کلاس، آن را ارائه می دهد و توسط استاد رفع ابهام می شود.
به تعداد نفرات کلاس، پروژه هایی که انجام شده است در کلاس ارائه می شود و رفع ابهام می شود. به طوری که برای هیچ مبحثی نکته مبهمی برای دانشجوها باقی نمی ماند.
با گذراندن این دوره، من فکر میکنم که دانشجوها بتوانند تمام مباحثی که در دفترچه ی راهنما ارائه شده به صورت سیستماتیک و‌کامل و بدون خطا در هر شرکتی که لازم باشد؛ انجام بدهند.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟