سبد خرید

جلسه سیزدهم، مکانیک سیالات

جلسه سیزدهم، مکانیک سیالات

سلام دوستان عزیز و مهندسین عمران گرامی
در جلسه سیزدهم از دوره جامع طراحی سیویل مجتمع‌های صنعتی و نفتی می‌پردازیم به مبحث مکانیک سیالات.

انواع لوله و جریان‌ها را بررسی می‌کنیم. البته در بخش سیویل؛ سیال Fluid حاکم محدود به آب، پساب یا فاضلاب خواهد بود. تفاوت مکانیک سیالات و هیدرولیک کانال‌های باز را توضیح می‌دهیم. می‌خواهیم ببینیم که سیالی که در یک لوله کاملاً پر و تحت‌فشار باشد (مکانیک سیالات) یا در یک لوله نیمه‌پر با فشار اتمسفریک (هیدرولیک کانال‌های روباز) در حال حرکت هست دارای چه ویژگی‌هایی می‌باشد. هدف آن است که بتوانیم قطر لوله را برای خطوط سیویلی در یک مجتمع صنعتی و نفتی Sizing یا طراحی کنیم.

مفاهیم پایه‌ای مکانیک سیالات، مثل سرعت جریان، عدد فرود Froude number، انواع رژیم جریان، عدد رینولدز Reynolds Number و سایر مشخصات فنی جریان را بررسی کنیم؛ و تشخیص دهیم که خواص فیزیکی و مکانیکی سیال و جریان در خطوط لوله را تشخیص دهیم.

برای شناخت دقیق سیالات، از یک نرم‌افزار تخصصی به نام Bentley FlowMaster استفاده خواهیم کرد. این نرم‌افزار را نصب‌کرده و معرفی می‌کنیم و با حل چند مثال عددی، شرایط مکانیکی سیال را محاسبه کرده و سپس با ضوابط و معیارهای طراحی مقایسه خواهیم کرد. علاوه از این، نرم‌افزار گراف‌های حالت‌های مختلف سیال را ارائه می‌کند تا بهترین شیب و سایز را بتوانید انتخاب کنید.

در ادامه جلسه می‌پردازیم به مبحث خط لوله؛ اما این بار با استفاده از یک استاندارد دیگر.

استاندار جهانی ASME B31.4 برای خطوط لوله نفت و دوغاب Slurry و استاندارد ASME B31.8 برای خطوط لوله گاز را باهم بررسی می‌کنیم.

البته توجه داریم که ما به‌عنوان مهندس سیویل در طراحی خط لوله؛ به مباحث مکانیکال مثل قطر لوله و مشخصات فرآیندی Process خطوط لوله که در حوزه کاری دوستان لوله کشی Piping و خطوط لوله Pipeline می‌باشد، وارد نخواهیم شد. ما فقط از یک نگاه مشخص سیویلی یا عمرانی می‌خواهیم به ویژگی‌های خط لوله ازلحاظ حریم خط لوله یا ROW، طراحی هندسی مسیر و شعاع خم کردن لوله یا bend ها بپردازیم.

همچنین، ویژگی‌های عمومی خطوط لوله مثل مراحل اجرایی، عایق‌کاری، توپک رانی را یاد بگیریم و یک سری مفاهیم بنیادین طراحی رو هم باهم مرور کنیم. با این کار شما، به یک‌زبان مشترک با همکارهای پایپینگ و پایپ لاین پیدا می‌کنید تا بتوانید طراحی خط لوله رو به بهترین حالت و به‌صورت بهینه یا Optimum انجام دهید.

اگر مباحث مکانیک سیالات، هیدرولیک کانال‌های روباز، خط لوله و سیویل خط لوله برایتان جذاب است، فرصت رو از دست ندهید. لطفاً با استفاده از لینک زیر؛ در سومین دوره جامع طراحی سیویل مجتمع‌های صنعتی و نفتی ثبت‌نام کنید.

منتظر دیدن تک‌تک شما عزیزان هستم.

درصورتی‌که سؤالی راجع به مکانیک سیالات Fluid Mechanics دارید، لطفاً در بخش کامنت‌ها، یادداشت کنید.

موفق و پیروز باشید.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟