جلسه دوازدهم، طراحی سیویل خط لوله انتقال

سلام دوستان عزیز و مهندسین عمران گرامی
در جلسه دوازدهم از دوره جامع طراحی سیویل مجتمعهای صنعتی و نفتی میپردازیم به مبحث طراحی سیویل خطوط لوله انتقال
همان مجتمع صنعتی یا نفتی Plant را فرض کنید، حالا میخواهیم به آن پلنت یک سری سیال ورودی Feed برسانیم و یک سری از محصولات Production رو که در حال تولید است را با یک سیال خارج کنیم. این سیالها ممکن است گاز Gas، نفت Oil یا دوغاب Slurry باشند.
این سیالها، توسط یک سری خطوط لوله PipeLine شریانی، از مبدأ به مجتمع و از مجتمع به مقصد طراحی و اجرا خواهند شد.
بعضی از خطوط لوله میتوانند بهصورت AG: Above Ground یا روی زمینی اجرا بشوند، ولی اکثراً در صنایع نفت و گاز ایران از خطوط لوله دفنی یا Buried Pipeline استفاده میشود.
برای طراحی خطوط لوله، شبیه به طراحی جادهها، نیاز به یک مسیری داریم که طبق اصول IPS طراحی میشود. این مسیر حریم خط لوله یا ROW: Right of Way نامیده میشود.
با استفاده از نرمافزار سیویل تری دی، Civil3D و بر اساس مقررات مندرج در IPS، حریم خط لوله برای مسیر خطوط لوله طراحی میشوند که شامل پلان و پروفیل است. البته محدودیت شیبها در ROW برای خطوط لوله Pipeline کمتر میباشد.
بعدازاینکه حریم جاده یا ROW ساخته شد، یک کانالی داخل این جاده حفاری میشود که اصطلاحاً ترنچ Trench خط لوله Pipeline است و دستآخر، لوله در این کانال، خوابانده Lay Down شده و کانال پر میشود BackFill.
مراحل نصب خط لوله Pipeline، شیرآلات (Valve) و ایستگاهها مباحثی هستند که همکاران بخش لولهکشی (Piping) در داخل سایت یا بخش خطوط لوله (Pipeline) در خارج از سایت انجام میدهند.
برای ما، بهعنوان یک کارشناس سیویل، مسئول طراحی و اجرای بخش سیویل خطوط لوله انتقال هستیم که شامل فعالیتهای عملیات خاکی، راهسازی، حفاری ترنچ، بعداً BackFill و پر کردن ترنچها؛ میباشند. این مباحث، در جلسه دوازدهم از دوره جامع طراحی سیویل مجتمعهای صنعتی و نفتی بررسی خواهد شد.
از استاندارد IPS، مقررات و ملاکهای طراحی رو خواهیم دانست، نحوه تولید نقشههای سیویل خطوط لوله انتقال رو خواهیم آموخت، حجم عملیات خاکی رو محاسبه خواهیم کرد. حداکثر شیبها، عرض موردنیاز برای حریم خطوط لوله یا ROW: Right of Way و همچنین نقشههای تیپ یا استاندارد مربوط به خطوط لوله را باهم بررسی خواهیم کرد.
در آخر این جلسه، پروژه نهم را باید انجام دهیم که مربوط به طراحی یک خط لوله دفنی Buried Pipeline برای مجتمع Plant فرضی است که قبلاً در طی پروژههای ۱ تا ۸ طراحی کردهایم.
اگر از مباحث طراحی حریم خط لوله و سیویل خطوط لوله انتقال، موضوعات جذاب و هیجانانگیزی برای شما هستند لطفاً در سومین دوره جامع طراحی سیویل مجتمعهای صنعتی و نفتی در لینک زیر قرارگرفته ثبتنام کنید و در این دوره شرکت کنید.
درصورتیکه سؤالی راجع به طراحی سیویل خط لوله انتقال دارید، لطفاً در بخش کامنتها، یادداشت کنید.
موفق و پیروز باشید.
دیدگاهتان را بنویسید