سبد خرید

پاسخ شش سؤال مهم در جلسات مصاحبه استخدامی سیویل

پاسخ شش سؤال مهم در جلسات مصاحبه استخدامی سیویل

پاسخ شش سؤال مهم در جلسات مصاحبه استخدامی سیویل

با مهندس سیویل عزیز، آیا شما هم دوست دارید که در یک شرکت معتبر و بین‌المللی صنعتی و یا فعال در بخش نفت، گاز یا پتروشیمی کارکنید؟

آیا شما هم برای یک شرکت معتبر نفتی یا صنعتی، رزومه فرستاده‌اید و یا اینکه یک مصاحبه شغلی جدی در پیش رو دارید؟ پس لازم است که از قبل از حضور در آن مصاحبه، سؤالات مهمی که مصاحبه‌گر خواهد پرسید را حدس زده و آمادگی کافی برای پاسخگویی داشته باشید تا که غافلگیر نشوید. در این مقاله، مهندس احمد آغشلوئی، کارشناس ارشد پتروسیویل، به شما کمک می‌کند تا ایده‌های خوبی در زمینۀ مصاحبه‌های سیویلی داشته باشید. بیایید تا شش سؤال مهم که تقریباً در تمامی مصاحبه‌های شغلی سیویل مطرح می‌شوند را بررسی کنیم.

1- آیا شما هم از مصاحبۀ شغلی نگران می‌شوید؟ چه کارهایی را باید قبل از مصاحبه انجام دهید؟

واقعیت این است که «استرس‌های شغلی» یک رده مشخص در روانشناسی است که شروع آن با مصاحبه است. مثل هر آزمون دیگری، لازم است که راجع به مصاحبه خاصی که در پیش رو دارید، اطلاعات کافی کسب کنید. با افزایش دانش و کسب آمادگی، معمولاً بخش مهمی از اضطراب مصاحبه کم شده و احتمال موفقیت شما در مصاحبه به نحو چشمگیری افزایش می‌یابد.

از استراتژی «بررسی سؤالات پرتکرار سال‌های گذشته» استفاده کنید. عنوان آگهی را به‌دقت مطالعه کنید. کلمات کلیدی، مسائل مهم و مسئولیت‌های خواسته‌شده را تحلیل کرده و خودتان را برای مصاحبه حاضر کنید. اگر می‌توانید، موضوع پروژه، کارفرما و مسائل جغرافیایی پروژه را از قبل بررسی کنید. لازم است که با گوگل ارث نگاهی به سایت پروژه کنید و مشکلات سیویلی محتمل را برآورد کنید. وقتی با اشراف و تسلط و حضور ذهن وارد جلسه می‌شوید، جلسه مصاحبه دیگر خیلی ترسناک نیست.

در ایران، آگهی‌های استخدامی کوتاه و ناواضح است، بهتر است که زنگ بزنید و کمی پرس‌وجو کنید. اگر شخص یا اشخاص مورد مصاحبه را یافتید، موارد علاقه آن‌ها و حوزۀ تخصصی آن‌ها را بشناسید. به‌هرحال، هر انسانی در حوزه تخصصی خودش احساس راحتی می‌کند. اگر کتاب، مقاله و یا مطلبی توسط مصاحبه‌گرها در اینترنت یافتید، به‌دقت مطالعه کرده و خلاصه آن را به ذهن بسپارید.

در آگهی‌های بین‌المللی عرف است که شرح کامل شغل و مسئولیت‌ها و چالش‌هایی را که قرار است با آن‌ها درگیر شوید را به‌طور کامل می‌نویسند. (چند آگهی را در لینکدین بررسی کنید). این به شما و مصاحبه‌کننده کمک می‌کند که به‌درستی تصمیم بگیرید که آیا مناسب این شغل خاص هستید یا خیر؟ اگر مناسب شماست، لغات و اصلاحات تخصصی آن حوزه و مطالب روز در این مورد را بررسی کنید و با آمادگی پای مصاحبه اسکایپ بنشیند.

2- آیا قبلاً این کار را انجام داده‌اید؟ در این زمینه سابقه کار مرتبط دارید؟

اگر برای قسمت قبل، سؤالات را حدس زده و پاسخ مناسبی داشته باشید، در این‌گونه سؤالات مشکل خاصی نخواهید داشت. نکته خاص این نوع سؤالات، درک درست خواستۀ مصاحبه‌گر، واژه‌های کلیدی و مطالب مرتبط با آن‌هاست. بدیهی است که در هر پروژه، کار طراحی هر واحد صنعتی مشتمل بر هزاران فعالیت و جزئیات است که شاید شما در سوابق خود، مستقیم یا غیرمستقیم بخشی از آن‌ را انجام داده باشید. این هنر شماست که به مصاحبه‌گر این اطمینان را بدهید که در آن شرکت نفتی، روی این موضوع کارکرده‌ام و نتایج حدودی، چالش‌ها، دستورالعمل و قواعد آن را می‌دانم.

دقت کنید که اصلاً از یک آدم حرفه‌ای انتظار نمی‌رود که خودش را فراتر ازآنچه هست نشان دهد. اگر واقعاً کاری را بلد نیستند باصداقت بگویید نمی‌دانم. معمولاً صداقت بهترین استراتژی است؛ اما اگر کاری را حتی غیرمستقیم انجام داده و در آن مهارت دارید، مطرح کنید تا مصاحبه‌گر از آشنایی یا تسلط شما آگاه شود.

وزن و زمان بیشتری را به مثبت‌ها اختصاص دهید. در این روش، سعی کنید که بیشتر از نکات مثبت و مزیت‌های خود صحبت کرده و ضعف‌های خود را فقط خیلی کوتاه ذکر کنید و رد شوید. واقعیت آن است که جلسۀ مصاحبه به جلسات فروش بسیار شبیه است و این مهارت شماست که قدرت چانه‌زنی شمارا بالاتر می‌برد.

3- آشنایی با استانداردها

نیاز است که بر استانداردها و یا «روش‌های مهندسی» Engineering Practice مربوط به شغل درخواستی، تسلط کافی داشته باشید. عناوین، سرفصل‌ها، کاربردها، محدودیت‌ها و اصول آن‌ها را بدانیم؛ اما سؤالی مطرح می‌شود که تفاوت استاندارد با روش مهندسی چیست؟

روش‌های مهندسی، به راه‌حل‌های کلاسیک، عرف و آزموده‌ای گفته می‌شوند که در طی سالیان طولانی در شرکت‌های معتبر استفاده‌شده و صحت و کارآمدی آن‌ها اثبات‌شده است، مثل رویه‌های شرکت نفت، سازمان آب؛ شرکت شل و یا شرکت توتال؛ اما استانداردها، ضمانت قانونی دارند و باید توسط قانون‌گذار تائید شوند، مثل مقررات ملی، استاندارد 2800، ایزو، آشتو، یورو.

بگذارید یک مورد واقعی را برایتان مثال بزنم. هفتۀ پیش در جلسۀ مصاحبه از یک دوست عزیز که حتی قبل از مصاحبه از طریق یکی از همکاران، تلفنی هم سفارش شده بود، پرسیدم که IPS چیست؟ شاید عجیب باشد، ولی نمی‌دانست و نتوانست هیچ توضیحی بدهد. خُب، می‌توانید حدس بزنید که چه شد. در چنین جلسه‌ای، دیگر مجالی برای چانه‌زنی و ادامه مصاحبه نیست.

4- در چه زمینه‌هایی مهارت و تخصص دارید؟

شما در رزومه خود این سؤال را در یک پاراگراف توضیح می‌دهید. حال، در مصاحبه بایستی آمادگی داشته باشید که همان موارد را به‌صورت تفصیلی بحث کنید. اعداد مهم و متداول را به خاطر داشته باشید و نتایج تقریبی در پروژه‌های سابق خودتان را بدانید. استفاده از دستورالعمل‌های گام‌به‌گام (procedure) خیلی کارساز است. حتماً این فرآیندها را که در بخش ایزو به طور کامل یافت می‌شوند را مطالعه کرده و یا در اینترنت جستجو کنید.

بهتر است که در یک حوزه و زیر بخش خاص که در عنوان آگهی، یا شغل درخواستی نوشته‌شده است، تمرکز کنید. راجع به آن عنوان شغلی، مقاله بخوانید و یا آن بخش را در پروژه‌ها، مطالعه و بررسی کوتاهی کنید تا حضور ذهن داشته و در جلسه گیر نیفتید. معمولاً مصاحبه‌کننده‌ها، مطابق با آگهی، نیاز به مهارت‌های خاصی را در یک چک‌لیست خلاصه کرده و در جلسۀ مصاحبه بررسی می‌کنند.

اگر این مهارت‌ها را دارید، بدون آنکه به درجۀ تسلط یا آشنایی با آن حساس باشید، اعلام کنید، در غیر این صورت شروع کنید به یادگرفتن. در جلسه مصاحبه به صداقت بگویید که شروع کرده‌اید و یا در حال آموزش آن هستید. این موضوع نشان می‌دهد که کار را درک کرده و در ضمن علاقه دارید که در آن شغل مشغول بکار شوید، حتی شروع به آموختن در این زمینه کرده‌اید.

5- مهارت‌های نرم‌افزاری

این روزها، مدل‌سازی و شبیه‌سازی فرآیندهای عمرانی و سیویلی علی‌الخصوص در بخش‌های نفت، گاز، پتروشیمی، یا سایر کارخانه‌های صنعتی، بدون نرم‌افزار، عملاً ناممکن شده است. شما در روزمۀ خود قطعاً نرم‌افزارهای مرتبط با حوزۀ کاری خود را ذکر کرده‌اید. پس آمادگی داشته باشید که با یک نمونه کار خوب و یا گواهی دوره، توانمندی خود را اثبات کنید.

همواره دانش و مهارت نرم‌افزاری شما، برگ برنده شما در مصاحبه است. تسلط واقعی بر نرم‌افزارها، صرفاً واردکردن اعداد نیست. در حوزۀ سیویل، بایستی بتوانیم نتایج را تحلیل کرده و با استفاده از حس مهندسی خود درستی یا نادرستی مدل را اعلام کرده و به ریشه‌یابی اشکال یا اختلاف آن با حدس یا انتظار اولیه، بپردازیم. این کار مستلزم داشتن دانش فنی-تخصصی، مهارت طراحی و دست‌آخر تجربه است.

به‌عنوان‌مثال، در بخش سیویل، تسلط به نرم‌افزارهای عمومی آفیس (ورد، اکسل، پاورپوینت)، اتوکد، سیویل تری دی و آرک جی‌آی‌اس حداقل‌های لازم هست. اگر بر یک‌زبان برنامه‌نویسی یا نرم‌افزارهای تخصصی بیشتر، مسلط هستید، از بسیاری از رقبا جلوتر خواهید بود.

6- مهارت زبان انگلیسی

مهارت زبان، به معنی حفظ تعداد زیادی لغت و گرامر برای زبان‌آموزی صرف نیست. مهم، مهارت ارتباط برقرار کردن (communication) است. در پروژه‌های صنعتی و نفتی، همواره یک شریک، مشاور، تولیدکننده یا کارخانه خارجی وجود دارند. زبان اکثر قراردادهای نفتی هم انگلیسی هست. پس ضروری است که بتوانید حداقل:

  • * خود را به انگلیسی معرفی کنید. فرض کنید در یک جلسه معارفه با شریک خارجی هستید.
  • * بتوانید سوابق کاری، یا پایان‌نامه خود را به انگلیسی توضیح دهید.
  • * به لغت‌های سیویلی، اصطلاحات مخصوص کار­های خودتان اشراف داشته باشید.

مهارت شنیدن و درک مطلب، برای فهمیدن صورت سؤالات در حد بسیار معمولی کافی است. نگران نباشید، از شما آزمون آیلتس نخواهند گرفت، اما باید چند سؤال تکراری معمولی در حد متوسط (intermediate) را مسلط باشید. از لهجه، تلفظ، سرعت و سایر فاکتورهای speaking هراس نداشته باشید. کافی است که جوابتان درست، ساده و قابل‌فهم باشد. نیازی به نمایش قدرت و دانش زبان نیست. هدف: مکالمه و برقراری ارتباط، به قول خودمانی‌تر کافی است که گلیم خود را از آب بیرون بکشیم.

یک ویدیو در مورد کار تخصصی خودتان دانلود کرده و به‌دقت به آن گوش بسپارید و سعی کنید با بررسی transcript ویدیو تا می‌توانید لغات و روش صحبت در مورد پروژه‌ای شبیه به کار خودتان را به زبان انگلیسی تمرین کنید.

با آموزش مستمر و مداوم، همۀ قله‌های موفقیت دست‌یافتنی است.

نویسنده: احمد آغشلوئی – پتروسیویل

منبع: پتروسیویل

اشتراک گذاری:

8 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

دیدگاهتان را بنویسید

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟